Friday 15 February 2013

Ο Σταύρος του Νότου, Κάυσωνας και οι Θαλάσσιες Χελώνες στο Νησί της Ανάληψης 14 Φεβ. 2013 (Frithjof)



Φτάσαμε στο Νησί της Ανάληψης στη μέση του Νότιου Ατλαντικού, περιπού ανάμεσα της Αγκόλας και της Βραζιλίας, στο 9ο παράλληλο νότια... Πραγματικά, σκόνη σ’ενα τεράστιο ωκεανό, χαμένο στη μέση του πουθενά...!  Η πιο κοντινή στεριά είναι το μικρό Νησί της Αγίας Ελένης, σε 1300 χμ, που ο Ναπόλεον πέρασε τα χρόνια της εξορίας του. Η μόνη πρόσβαση είναι με στρατιώτικές πτήσεις της RAF και της USAF. Είναι η 5η επισκέψη μου εδώ: 2 ηταν σύντομη στάση στο ταξίδι στα Falklands και στην Ανταρτική, και 2 φορές ήρθα για μεγαλύτερη διάρκεια. Η τελευταία φορά ηταν με τον Κώστα Τσιάμη από το ΕΛΚΕΘΕ, το πρωιγούμενο Σεπτεμβριο, για μια εξερευνηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του νησιού.

Το νησί είναι μια ξερή, αφιλόξενη μαύρη έρημος γεμάτη παράξενες αντέννες που ακολουθουνε πτήσες στο διάστημα, πτήσες πυραύλων, που ακούνε τα πάντα της παγκόσμιας τηλεπικοινωνίας και που μεταφέρουν το πρόγραμμα της BBC στο νότιο ημισφαίριο.

 Lunar desert in Ascension Island

Μετά 3 εβδομάδες στους πιγκουίνους, σε πιο καύσωνα φτάσαμε εδώ... 35-40 βαθμους, καμία σκιά...  Η καλύτερη λύση - κατάδυση όσο το δυνατόν...  Στις 2 ημέρες από την άφιξή μας πρόλαβα να κάνω 4 βουτιές. Υπέροχα! Η θερμοκρασία είναι στα 28 βαθμούς Κελσίου, η οροτότητα γύρω στα 40-50 μέτρα, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ψαριών... δελφίνια...  και πάρα πολλές θαλάσσιες χελώνες! Το Ascension περιέχει τη 2η μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων χελώνων (Chelonia mydas) του ολόκληρου Ατλαντικού.

Green turtle off Long Beach Ascension 

Χθες βούτιξα με τον φίλο μου από τις προιγούμενες επισκέψεις στο Νησί της Ανάληψης, τον Νικ Τζον, πρώτα στο Λευκό Νησί (White Island, πραγματικά ενας βράχος με μια αποικία πουλιών), και μετά προστά από το Long Beach, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, εκαντοντάδες χελώνες έρχονται κάθε νύχτα στη στεριά, σ’αυτή τη παραλία και σε κάποιες άλλες μικρότερες, για να γεννήσουν τα αυγά τους. Και που περνάνε τις ημέρες? Πολλές χελώνες κολυμβούνε γύρω στο νησί, άλλες ξαπλώνουν στο βυθό προστά από το Long Beach... Βρήκα πέριπου 7 χελώνες σε 10 μ βαθυά! Σήμερα ξανά 2 αξέχαστες βουτιές, στη Σπιλιά του Ερυθρου Βράχου (Red Rock Cave) και στα Τρίγωνα, ενα μέρος δίπλα στο Κόλπο των Αγγλων (English Bay). Ονειρό, πραγματικά.

Είναι νύχτα τώρα, έξω εμφανίστηκε ξανά ο Σταύρος του Νότου, και τα άγρια γαιδούρια και τα κουνέλια περπατάνε παντού στο Georgetown, τη προτεύουσα της Ανάληψης. Κουνελοχώρα! Μα υπάρχουν και πιο παράξενα πλάσματα σ’αυτό το νησάκι στη μέση του πουθενά, χερσαία καβούρια για παράδειγμα...

No comments:

Post a Comment